Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدرس نجوم رصدی و پژوهشگر حوزه آلودگی نوری گفت: آسمان کاملا طبیعی و تاریک، آسمانی است که هیچ گونه آلودگی در آن وجود نداشته باشد و نه تنها منابع نوری بلکه گنبدهای نوری نیز نباید به آن مناطق برسند..

به گزارش خبرنگار ایمنا، سهراب علی دوستی در سری برنامه‌های زنده اینترنتی آسترومینار که با موضوع بررسی وضعیت آلودگی نوری رصدگاه‌های ایران و به همت مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: گسترش آلودگی نوری موجب شده است بسیاری از مناطق رصدی رو به نابودی برود، شاهد آسمان‌های پرستاره نباشیم و برای پیدا کردن آسمان‌های تاریک باید هر سال بیشتر از شهرها فاصله بگیریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: یکی از رصدگاه‌های معروف استان اصفهان روستای هونجان در جنوب شهرضا است و آسمان کم غباری دارد، اما همان روستا نیز با ایجاد نوری که دارد بخشی از کهکشان راه شیری را در داخل خود محو کرده است.

مدرس نجوم رصدی خاطرنشان کرد: به راحتی و با استفاده از لامپ‌های استاندارد که تمام نور خود را به سمت زمین می‌تاباند، می‌توان جلوی آلودگی نوری را گرفت. اداره برق به استفاده از لامپ‌های ال ای دی روی آورده است که برای نجوم هم خوب است و هم می‌تواند خطر آفرین باشد.

آسمان طبیعی، آسمان بدون آلودگی نوری است

علی دوستی تصریح کرد: با طراحی مناسب ال ای دی، لامپی تولید می‌شود که نور آن تنها به سمت زمین تابانده شود، اما چنانچه این لامپ‌ها با استاندارد مناسب ساخته نشود، اثری که روی آسمان شب می‌گذارد شدیدتر و بدتر از لامپ‌های دیگر خواهد بود. میزان پراکنش نور در آسمان بیشتر است و نمی‌توانیم با فیلترهای مخصوص نجوم نور را حذف کنیم.

وی با بیان اینکه سابقه مبارزه با آلودگی نوری در دنیا نزدیک به ۴۰ ۵۰ سال است، اضافه کرد: بسیاری از کشورها در این زمینه قوانین و دستورالعمل‌های نورپردازی را تدوین و مناطق حفاظت شده‌ای برای آسمان‌ها تعیین کرده‌اند. ما نیز در ایران نیز به دنبال تأسیس پایگاه‌هایی به منظور حفاظت از آسمان تاریک هستیم.

پژوهشگر حوزه آلودگی نوری یادآور شد: نور شهر اصفهان تا فاصله حدود ۱۶۰ تا ۱۷۰ کیلومتری دیده می‌شود و چنانچه بخواهیم نور اصفهان را نداشته باشیم، باید بیشتر از ۲۵۰ کیلومتر از اصفهان فاصله بگیریم تا نور شهر دیده نشود.

علی دوستی ادامه داد: نور شهر تهران نیز تا فاصله ۴۰۰ کیلومتری بر آسمان شب اثر می‌گذارد و تا فاصله ۴۰۰ کیلومتری نمی‌توان آسمان کاملاً ایده آل و تاریک را دید.

وی تاکید کرد: آسمان کاملاً طبیعی و تاریک، آسمانی است که هیچ گونه آلودگی در آن وجود نداشته باشد و نه تنها منابع نوری بلکه گنبدهای نوری نیز نباید به آن مناطق برسند. چنین مناطقی کمیاب است، زیرا پس از فاصله گرفتن از شهری به شهر دیگری می‌رسیم.

پژوهشگر حوزه آلودگی نوری با بیان اینکه برای سنجش تاریکی آسمان در نجوم از پارامترهای متفاوتی استفاده می‌شود، اظهار کرد: یکی از این پارامترها حد قدر است و کم نورترین قدری که چشم انسان قادر به دیدن آن در آسمان است، حد قدر آسمان نامیده می‌شود.

حد قدر آسمان شهرهای بزرگ زیر ۵ است

علی دوستی افزود: هرچقدر عدد حد قدر بزرگ‌تر باشد، آسمان تاریک‌تر و برای رصد نجومی با کیفیت‌تر است، اما حد قدر آسمان شهرهای بزرگی مثل اصفهان، تهران و مشهد زیر پنج و آسمان این شهرها کم ستاره است.

وی گفت: چنانچه حد قدر بین پنج تا ۶ باشد، کیفیت آسمان شب متوسط است و در چنین آسمانی غالب صورت‌های فلکی، اجرام مسیه و کهکشان راه شیری، نه بسیار واضح و پر نور، اما مشخص است که از این آسمان بیشتر برای آموزش استفاده می‌شود.

مدرس نجوم رصدی یادآور شد: چنانچه حد قدر بین ۶ تا ۶.۵ باشد، این منطقه برای رصد منطقه خوبی است. بیشتر منجمان و عکاسان نجومی ایرانی در چنین آسمانی قرار می‌گیرند و فعالیت‌های نجومی خود را انجام می‌دهند.

علی دوستی افزود: مناطقی که حد قدر آسمان در آن‌ها بین ۶.۵ تا ۷ است، مکان‌های بسیار خوبی برای فعالیت‌های نجومی محسوب می‌شود، اما سفر به این مناطق دشوار است.

وی تاکید کرد: مناطقی که حد قدر آن‌ها بالای ۷ است، برای منجمان ایده آل است، اما در ایران منطقه‌ای که حد قدر آسمان در آن بالای ۷ باشد، وجود ندارد. در چنین مناطقی محیط بسیار تاریک بوده و دیدن اطراف بسیار سخت است. همچنین در چنین مناطقی، سیاره زهره و مشتری روی زمین سایه ایجاد می‌کنند.

کد خبر 465491

منبع: ایمنا

کلیدواژه: علم و فناوری نجوم مرکز نجوم ادیب آلودگی نور شهرهاي بزرگ آسمان شب رصد آسمان آسمان اصفهان مرکز آموزش نجوم اديب مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان کاهش آلودگی نوری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق آلودگی نوری علی دوستی لامپ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۲۰۱۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت آلودگی هوای تهران امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق

کیفیت هوا در کلان‌شهر تهران امروز با قرار گرفتن روی شاخص ۵۳ در وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سنجش کیفیت هوا امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ در دستگاه سنجش کیفیت هوای ایستگاه‌های امام خمینی با شاخص ۶۳، باغستان شهریار با شاخص ۷۴، باقرشهر با شاخص ۸۷، پاکدشت با شاخص ۶۳، پردیس با شاخص ۷۵، پیروزی منطقه ۱۳ با شاخص ۵۹، پیشوا با شاخص ۶۲، تهران پارک شکوفه با شاخص ۵۹، دانشگاه تهران با شاخص ۶۹، دانشگاه شهید بهشتی با شاخص ۸۰، رباط‌کریم با شاخص ۸۱، ستاد بحران منطقه هفت با شاخص ۷۹، سلامت با شاخص ۶۳، شادآباد منطقه ۱۸ با شاخص ۶۰، در وضعیت هوای سالم (زرد) ثبت شدند.

بر این اساس سنجش کیفیت هوا امروز همچنین در ایستگاه‌های اسلام‌شهر با شاخص ۸۸، شهرداری منطقه ۱۱ با شاخص ۵۵، شهرداری منطقه ۱۹ با شاخص ۶۸، شهرداری منطقه ۲۱ با شاخص ۷۰، شهرداری منطقه ۲۲ با شاخص ۵۴، شهریار با شاخص ۵۵، فرمانداری شهرری با شاخص ۵۳، قدس با شاخص ۵۷، قرچک با شاخص ۷۹، گلبرگ منطقه هشت با شاخص ۵۸، میدان فتح منطقه ۹ با شاخص ۶۳، ورامین با شاخص ۶۲، وردآورد منطقه ۲۲ با شاخص ۷۷ در وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد.

به این ترتیب ایستگاه‌های اتوبان محلاتی منطقه ۱۴ با شاخص ۴۵، پارک رازی با شاخص ۲۴، پونک با شاخص ۴۸، تربیت مدرس منطقه شش با شاخص ۴۸، چشمه با شاخص ۴۶، دماوند با شاخص ۳۱، ژئوفیزیک با شاخص ۴۱، سرخه‌حصار با شاخص ۳۲، شهرداری منطقه دو با شاخص ۴۵، علم و صنعت با شاخص ۲۱، مسعودیه منطقه ۱۵ با شاخص ۴۱، ملارد با شاخص ۳۰، منطقه ۱۵ با شاخص ۴۲ در وضعیت هوای پاک (سبز) قرار دارد.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوه‌ای) است.

کد خبر 751702

دیگر خبرها

  • خراسان شمالی میزبان فلامینگو‌های مهاجر
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • شیراز چگونه یک کلان‌شهر بدون آلودگی هوا شد؟
  • شیراز چگونه کلان‌شهری بدون آلودگی هوا شد؟
  • تشدید بارش‌های بهاری در آسمان مازندران
  • استقرار ۱۸ تیم اطفای حریق در مناطق حفاظت شده کرمانشاه
  • ادامه تورهای گردشگری‌ طبیعی به محیط زیست آسیب می‌رساند
  • رگبارهای بهاری از امروز دوباره آسمان فارس را در برمی‌گیرد
  • بارش باران در خوزستان
  • بارش باران در اهواز